Hemşirelik Fakültesi

Pedagojik Formasyon Derslerini Almak İsteyen Öğrencilerimizin Dikkatine

PEDAGOJİK FORMASYON EĞİTİMİ
Değerli Öğrencilerimiz,
Öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alabilen alanlarda örgün eğitim ve öğretim süresi içinde Pedagojik Formasyon Eğitiminin verilmesi hususuna ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 24.01.2023 tarih ve 6264 sayılı yazısı kapsamında hazırlana 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılından itibaren uygulanacak olan Pedagojik Formasyon Eğitimi Uygulama Esasları aşağıda belirtilmektedir.
  • Pedagojik Formasyon Eğitiminin alınması gönüllülük esasına dayanmakta olup isteyen öğrenciler başvuru yapabilir.
  • Pedagojik Formasyon dersleri 3. Yarıyıldan itibaren alınacaktır. Yani 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında 2., 3.,4. Sınıflar pedagojik eğitim derslerini alabileceklerdir. Pedagojik Formasyon eğitimi kapsamında aşağıda belirtilen derslerin alınması gerekmektedir (Tablo 1). Belirtilen derslerin tamamının başarılması ile Pedagojik Formasyon eğitimi tamamlanmış olacaktır. Formasyon Eğitimini mezun olmadan tamamlamanız gerekmektedir. Aksi halde Pedagojik Formasyon aldığınıza dair herhangi bir belge verilmeyecektir. Formasyon eğitimi alındığınıza dair belge ise Diploma belgesinin arka yüzüne belirtilecektir.
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi ders AKTS’leri, ders alma AKTS üst limitine (45 AKTS) dahil edilmeyecektir.
  • Dersler Senkron şekilde uzaktan eğitim sisteminden yürütülecektir. Mevcut programdaki dersler ile formasyon derslerinin çakışma durumu söz konusu olursa Pedagojik Formasyon Eğitimi dersleri Asenkron şekilde takip edilecektir. Özel Öğretim Yöntemleri ve Öğretmenlik Uygulaması dersleri ise yüz yüze yapılacaktır. Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Asenkron derslerde de mutlaka derslere katılım sağlanması zorunludur.
Tablo1.  Pedagojik Formasyon Ders Listesi
PFE4101 Eğitim Psikolojisi 3 0 3 4
PFE4102 Öğretim Teknolojileri 2 0 2 3
PFE6101 Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme 3 0 3 4
PFE8101 Özel Öğretim Yöntemleri 3 0 3 4
PFE8102 Öğretmenlik Uygulaması 1 8 5 10

2. Sınıfların Dikkatine
2. Sınıf öğrencilerimiz ders seçme işlemi sırasında Pedagojik Formasyon derslerini seçebilirler. 2023-2024 eğitim-öğretim yılından itibaren alınacak derslerin dönemlere göre listesi aşağıda belirtilmiştir. İlgili dersler senkron/asenkron yürütülecektir. Derslere devam zorunluluğu bulunmaktadır. Ders programı ile çakışan dersler asenkron olarak izlenmelidir. Aksi takdirde devamsızlıktan dersten kalma söz konusudur. Derslerin sınavları yüz yüze fakültemizde yapılacaktır.

3. Sınıfların Dikkatine
3. Sınıf öğrencilerimiz Pedagojik Formasyon Eğitimi almak istediklerine dair bir dilekçe hazırlayıp, dilekçe verilme haftasında (Ekle/Bırak Haftası) öğrenci işlerine vereceklerdir. Dilekçe örneği aşağıda belirtilmiştir.

4. Sınıfların Dikkatine
 4. Sınıf öğrencilerimiz Pedagojik Formasyon Eğitimi almak istediklerine dair bir dilekçe hazırlayıp, dilekçe verilme haftasında (Ekle/Bırak Haftası) öğrenci işlerine vereceklerdir. Dilekçe örneği aşağıda belirtilmiştir. Pedagojik Formasyon Eğitimi derslerinin tamamı Güz ve Bahar döneminde alınması gerekmektedir. Öğretmenlik uygulaması bahar döneminde yapılacaktır. Devam zorunluluğu bulunmaktadır. MEB’e bağlı bulunan okullarda uygulama yüz yüze gerçekleşecektir.

Pedagojik Formasyon Derslerine İlişkin Bazı Soru ve Yanıtları
  1. Pedagojik formasyon eğitiminde verilen derslerin hepsinin alınması zorunlu mudur?
Pedagojik formasyon eğitimi derslerini almak öğrencilerin talebine bağlıdır. Söz konusu dersleri seçmeli ders olarak alan ancak tümünü tamamlamayan öğrencilerin diplomalarında bu eğitimi tamamladığına dair ifade yer almayacak, öğrencinin sadece transkriptinde aldığı dersler yer alacaktır.
  1. Formasyon için ikinci bir diplomamı verilecek?
Hayır. Öğrenciler seçmeli ders olarak aldıklarından dolayı dersler transkript içinde yer alacaktır. Sadece bir transkript düzenlenecek ve bu dersler bu transkript içinde yer alacaktır. Diplomaların arkasına “Pedagojik formasyon eğitimini tamamlamıştır.” ifadesi yazılacaktır.
  1. Pedagojik formasyon dersleri 240 AKTS içinde mi değerlendirilmelidir? 240 AKTS aşılabilir mi?
Pedagojik formasyon kapsamında alınan derslerin kredisi, öğrencinin kayıtlı olduğu programdan mezuniyet için gereken 240 AKTS’ye dahil değildir.
  1. Alttan aldığım derslerden dolayı aldığım derslerin AKST’si 45 geçiyor. Formasyon derslerini bu şekilde alabilir miyim??
Evet, dersler alınabilir. Bahsi geçen dersler 45 AKTS’ye dahil edilmeyecek, 45 AKTS nin dışında kalacaktır.
  1. Pedagojik Formasyon Derslerinden kaldım. Pedagojik formasyona devam etmeyi düşünmüyorum. Bu durum mezun olmamı engeller mi?
Pedagojik formasyon derslerinden alınan notlar mezuniyet ortalamasına etki edecektir.

1. Mezuniyet ortalamasına etki eder mi?
Pedagojik formasyon dersleri öğrencilerin Not Durum Belgesi (Transkript) içerisinde gösterilecek ve bu dersler mezuniyet ortalamalarına dahil edilecektir.
  1. Formasyon Derslerinden kalırsam alttan kaldığım dersi tekrar alabilir miyim?
2. ve 3. Sınıflar kalmış oldukları formasyon derslerini alttan alabilirler. 4. Sınıflar ise mezun durumuna geçecekleri için kaldıkları dersleri tekrar alamazlar.

1. Yabancı uyruklu öğrenciler Formasyon eğitimi alabilirler mi?
Fakültemizn tüm öğrencileri formasyon eğitimi için başvuru yapabilirler

Not: Pedagojik Formasyon Eğitimine ilişkin Fakültemizin pedagojik formasyon biriminden yardım alabilirsiniz. İletişim; Hemşirelik Fakültesi /Dahili: 2025.
Mail adresi: [email protected]
Hemşirelik Fakültesi