Hemşirelik Fakültesi
13.11.2019

2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası

Tıbbi tedaviyle tam iyileşme şansı yüksek olan akut lösemiden korkulmaması gerektiğini hatırlatmak; toplum olarak lösemi tedavisi gören kişilere ve ailelerine ihtiyacı olan, maddi-manevi her türlü desteği vermenin önemini vurgulamak ve toplumda lösemi farkındalığı oluşturmak amacıyla her yıl 2-8 Kasım tarihleri arası Lösemili Çocuklar Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu Hafta kapsamında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği ve Hemşirelikte Öğretim Anabilim dalı olarak 07.11.2019 tarihinde öğrencilerimizde lösemi farkındalığı oluşturmak için ‘’Maske Tasarım ve Lösemi Farkındalık Etkinliği’’ gerçekleştirilmiştir.  ''Maskemi takarım farkındalık yaratırım'' sloganıyla planlanan etkinlikte Necmettin Erbakan Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi 2. sınıf öğrencileri kendi maskelerini tasarladıktan sonra maskelerini takarak lösemili çocukların hissettiklerini anlamaya çalışmışlardır. Ayrıca sınıf etkinliği olarak ‘’Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için!’’ adlı şarkı tüm öğrenciler ve etkinliğe katılan öğretim elemanları ile birlikte söylenmiştir.

Çocukluk Çağı Lösemisi

Lösemi, kan ve kemik iliği dokusunda bulunan kan yapımından sorumlu, hücrelerin kanserleşmeleri sonucunda ortaya çıkan bir tür kan hastalığıdır. Kanserleşen ilik hücreleri sağlıklı kan üretmedikleri gibi, iliği istila ederek, sağlıklı kan üretebilecek hücrelere de yer bırakmazlar. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının %35'ini lösemiler oluşturur ve birinci sıradadır. Sitogenetik ve moleküler tekniklerdeki yeni gelişmelerle; genetik yatkınlıkları radyasyon, benzin ve türevleri, böcek ilaçları gibi kimyasal maddeler, bazı kalıtsal hastalıklar ve bazı virüslere bağlı hastalıkların hep birlikte lösemiye neden oldukları çalışmalarla gösterilmiştir. Lösemi her yaşta görülmektedir. En sık çocukluk çağında 2-5 yaşlarında artmaktadır. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir.

Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda lösemi hastalığının belirtileri:

* İştahsızlık

* Kansızlık

* Zayıflama

* Bacaklarda kemik ağrıları

* Cilt altında kanamaları (kırmızı noktalar veya morarmalar)

* Burun ve dişeti kanamaları

* Ateş ilk gözlenen bulgulardır.

Tanı ve Tedavi

Lösemi çocuk hematoloji (kan hastalıkları) uzmanlarınca yapılan muayenede çoğunlukla karaciğer ve dalak büyümesi, lenf bezlerinde genişleme, kanama bulguları ile tespit edilebilir. Yapılan kan, kemik iliği, hücre tipini belirleme ve genetik tetkikler sonucu kesin tanı konulabilir. Tanıdaki ayrıntılı testler genellikle lösemi tiplerini, tedavi prensiplerini belirlemede yardımcı olacaktır.

Lösemiler hücre cinsine göre; ALL (Akut Lenfoblastik Lösemi) ve AML (Akut Myeloblastik Lösemi) olmak üzere 2 ana gruba ayrılır.

Akut lösemiler, tedavi edilmedikleri zaman, sıklıkla haftalar aylar içinde ölümle sonuçlanırlar. Bu hastaların önemli bir bölümü kemoterapi adı verilen ilaç tedavileriyle ya da ilik nakli (kök hücre nakli) ile iyileştirilebilirler.

Kronik lösemili hastalarsa kendi seyirlerine bırakılmaları halinde sıklıkla yıllarca (hatta bazen on yıllarca) yaşayabilirler. Kronik lösemili hastaların ilaç tedavileriyle iyileştirilmeleri daha zordur. Bu hastalarda ilaç ve destek tedavileri genellikle tam iyileşme değil, yalnızca yaşam kalitesinin düzelmesi ve yaşam süresinin uzamasına olanak sağlayabilirler. Bazı tip kronik lösemiler kök hücre nakliyle iyileşebilirler. Lösemi nedenleri henüz tam olarak aydınlatılmamıştır.